‘In mijn dromen ga ik vaak van hot naar her, ik ben op de raarste plekken. Laatst droomde ik dat ik op een reünie was van mijn middelbare school. Daarna wilde ik naar nog een reünie, van mijn basisschool; de reis ernaartoe ging via de Noordpool, langs ijskappen en zeehonden.

In veel dromen ben ik op tournee in het buitenland om voorstellingen te dansen. Ze gaan vooral over de stress tijdens het optreden. Ik moet bijvoorbeeld opeens een stuk dansen dat ik vergeten ben of meedoen in een musical waarin ik danste toen ik 7 was. Maar ik zorg er altijd voor dat ik er iets van maak. In het echt moet je je ook kunnen redden als het fout gaat. Ik ben redelijk hard voor mezelf, nooit heb ik het gevoel dat ik een perfecte voorstelling heb gedanst. Toch wil je in dit vak graag dat mensen naar je kijken. Op het podium staan, daar doe ik het voor.

De combinatie van prachtige ballettechniek en ongelofelijk bewegingskracht in moderne dans maakte grote indruk op me toen ik als puber voor het eerst het Nederlands Dans Theater zag. Ik dacht: dit wil ik ook! Ik zat op het gymnasium en ging na school naar dansles van de 5 o'clock class. Het was erg zwaar, maar nu ik een contract heb bij het NDT merk ik wel dat ik veel aankan.

Ik ben ook blij dat ik dankzij school contacten heb buiten de bubble van de danswereld, ik wil daar niet volledig in opgaan. Dansen is wel een soort verslaving, maar soms overweldigt het me dat alles in dienst staat van deze baan.

Als kind blonk ik uit op dansles, hier is iederéén heel goed. Ik heb me weleens afgevraagd: waarom ben ik gekozen? Nu ik gegroeid ben heb ik meer zelfvertrouwen, maar het blijft moeilijk dat je geen garantie hebt om op het podium te staan - ik sta nu ook weer in de reserve. Al werk je nog zo hard, je wordt niet altijd gecast en je weet niet waarom. Ik heb in- middels geleerd niet bij de pakken neer te zitten. Iedereen kent die onzekerheid. En soms is het een kwestie van smaak: de één vindt de ene danser geweldig, de ander heeft er geen affiniteit mee.

Elk lichaam is ook weer anders. Ik ben lang, vergeleken met de dansers hier. Hoe langer hoe lastiger, je hebt meer om te bewegen. Wat wij doen is eigenlijk heel onnatuurlijk: nog verder oprekken, nog iets sterker worden. Eeuwig werken aan een bepaalde bewegingskwaliteit die jouw lichaam misschien niet heeft. Tegelijk is het heerlijk om je lichaam tot in je vingertoppen te kunnen beheersen alsof je superkracht hebt. Vroeger droomde ik dat ik, zoals in het programma 'Avatar: the Last Airbender', de vier elementen kon bewegen en vervormen. Een magische sensatie. Die energie die reikt tot het oneindige voel ik ook als ik dans.’

Toon Lobach (1997) is verbonden aan NDT 2, een gezelschap waar jonge dansers zich drie jaar kunnen ontwikkelen.

Noor Hellmann