‘Ik zie in mijn terugkerende dromen kruispunten. Vol twijfel maak ik keuzes; artistieke beslissingen waarmee ik het bekende achter me laat. Ook in werkelijkheid is het zo gegaan: vanaf mijn elfde jaar volgde ik eerst braaf de weg van klassieke muziek en het conservatorium, maar ik kwam op een kruispunt toen ik elektronische muziek ontdekte en werd toegelaten op het Instituut voor Sonologie in Utrecht. Ik maakte kennis met een nieuwe muziektaal waar ik aanvankelijk van schrok, maar die ik steeds meer ging waarderen.

Geluid heeft mij altijd gefascineerd. Op mijn zesde was ik al een geluidswereld aan het ordenen. Met een bandrecorder, microfoontjes en snoeren nam ik alles op wat geluid produceerde. Later maakte ik mijn eerste composities ook met oude bandrecorder-elektronica. De afgelopen dertig jaar heeft de techniek een enorme sprong gemaakt. Ik maak nu met de meest geavanceerde computerapparatuur muziek.

Wat je nu met technologie kunt, vind ik net zo indrukwekkend als de OSIRIS-REx die onderweg is naar de planetoïde Bennu. De Nasa beschouwt de wetenschap als iets creatiefs en laat daarom op iedere ruimtemissie iets van de mensheid achter. Toen ze voor dit onderzoek naar de oorsprong van het leven kunstenaars opriepen werk in te sturen, heb ik een aantal klankonderzoeken ingezonden waarin ik als een alchemist op zoek ben naar een nieuwe klank. Dat mijn muziek is uitgekozen en op een chip is meegestuurd de ruimte in, daar heb ik wakker van gelegen: het is zo’n afstand in ruimte en tijd. Onvoorstelbaar dat mijn werk daar nog zal zijn als ik allang dood ben.

Of mijn klankonderzoek muziek is of niet kun je pas later zeggen. Die onzekerheid is niet erg, als ik zeker was zou ik geen nieuwe wegen meer onderzoeken. Mijn muziek is abstract, zoals sommige beeldende kunst. Ik werk samen met kunstenaar Karin Schomaker. Wat ik met modulaire klanksynthese doe - opwekken en veranderen van geluid - doet zij met beeldsynthese. Samen creëren we een eigen wereld.

Ik voel me een soort ontdekkingsreiziger, mijn wensdroom is dat ik ultieme schoonheid ontdek. En andere, nog onbekende vormen van klankopwekking. Soms kom ik artistiek of technisch niet verder. ’s Nachts droom ik dat mijn computerapparatuur een buitenboordbrein is met vlechtwerken van neurale verbindingen. Ik flits er als energie doorheen en vind vaak een oplossing voor een schakeling, die ik ’s ochtends kan opschrijven en toepassen.

Door de aandacht nu voor mijn werk hoop ik een ambassadeur te worden van muziek die anders is. Vernieuwing in kunst is nodig. Het draagt bij aan het begrijpen van de wereld, die ook voortdurend verandert.’

Roland Kuit (1959) is sonoloog en klankkunstenaar. Zijn muziek is meegestuurd met de op 8 september 2016 gelanceerde Nasa-ruimtesonde die in 2018 succesvol is aangekomen op planetoïde 101955 Bennu.

Noor Hellmann